Geleceğin Raylı Sistem Profesyonelleri Metro İstanbul Akademi’de Yetişecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul’un, raylı sistemler sektörünün nitelikli teknik personel ihtiyacını karşılamak ve çalışanlarının gelişimini sağlamak amacıyla kurduğu Metro İstanbul Akademi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Türkiye’de raylı sistemler ile seyahat eden her iki yolcudan birini taşıyan Metro İstanbul, lideri olduğu raylı sistemler sektörünün nitelikli teknik personel ihtiyacını sürdürülebilir bir şekilde karşılamak ve kendi çalışanlarının mesleki ve kişisel gelişimine katkı sağlamak amacıyla kurduğu Metro İstanbul Akademi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Yenikapı metro istasyonunun içinde bulunan Metro İstanbul Akademi Faik Köklü Kampüsü’nde gerçekleşen açılış törenine İBB Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman, İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Metro İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Neyza Akçabay, Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, şirket üst yönetimi ve Metro İstanbul çalışanlarının yanı sıra Faik Köklü’nün eşi ve ailesi de katıldı. 

“Metro İstanbul Akademi çok daha sürdürülebilir bir yaşamı garanti ediyor”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’u daha adil, daha sürdürülebilir ve daha yenilikçi bir kent haline getirmek hedefi ile yola çıktığını hatırlatan İBB Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman, “Şükür ki biz bu beş yılı gerçekten böyle geçirdik gerçekten tüm İstanbullular ve tüm ülkemize daha adil bir yönetim nasıl olur bunu hissettirmeye ve göstermeye çalıştık. Adaletten kastımız hem topluma hem vatandaşınıza hem de çalışma arkadaşlarımıza karşı adaletti. Keza sürdürülebilirden kastımız da elbette daha yeşil daha doğasına saygılı bir İstanbul’un ötesinde insanlarına da saygılı, insanların da sürekli geliştiği yenilendiği ve daha ileriye hazır olduğu bir İstanbul’du. Yenilikçilik kısmında da her zaman çok daha iyisini yapabilme gayreti ve enerjisi vardı. Bu üç kelime tümüyle bugün burada bulunduğumuz yeri tarifliyor. Daha adil çünkü biz artık çok daha adil bir şekilde işe aldığımız insanlarımızın çok daha adil bir şekilde gelişim fırsatı yaratacağı bir kuruma sahibiz. Metro İstanbul Akademi ile kurumsallaşmış bir eğitim refleksine sahibiz. Dolayısıyla daha adil bir merkez burası. Daha sürdürülebilir çünkü inanılmaz değişen bir teknoloji ve hizmet kalitesi beklentisi var. Biz de bu beklentiyi karşılamalıyız. Bunun için sürekli kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. O yüzden de Metro İstanbul Akademi çok daha sürdürülebilir yaşamı garanti ediyor ve çok daha yenilikçi. Adı üstünde akademi burası. Öğrenen, gelişen insanların merkezi olacak” dedi.

“Metro İstanbul Akademi çalışana verilen önemi gösteren bir adım”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Metro İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Neyza Akçabay, Metro İstanbul’un kadın istihdamı konusunda farkındalığı çok yüksek bir şirket olduğunun altını çizerek, “Geçmiş dönemde teknik bir şirket olmasının getirdiği ‘teknik iş erkek işidir’ yanılgısı vardı. Ben de bir inşaat yüksek mühendisiyim. Raylı sistemlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcımız o da bir inşaat mühendisi. Bugün aramızda İETT Genel Müdür Yardımcımız Zeynep Hanım var, o da teknik bir mühendis. Görüyoruz ki kadınlara eşit imkan tanındığında zaten bu rollerde yeterince başarılı oluyoruz. Kadın tren sürücüsü sayımızı 8’den 300’lere getirdiğimiz bir yerdeyiz. İlk işe başladığımızda burada 2019 yılında toplu bir tren sürücüsü alımı olacaktı. Yeni bir işe alım kurgusu da yaratıyorduk biliyorsunuz kariyer sitemizi sisteme almıştık, oradan başvurulacaktı. O zaman tren sürücüsü alımı için görüşmeler yaparken Yiğit Bey ‘Sadece kadın adaylara açalım ilanı’ demişti. Bizim esasında Metro İstanbul’da başlangıç noktamız bu oldu. Hızla kadın istihdamını artırdık ve ardından devamı geldi. Göreve geldiğimizde kadın istasyon amirimiz yoktu şimdi 36 kadın istasyon amirimiz var. Hiç teknik şefimiz yoktu, şimdi var. Başvuru oranlarımız %7’lerden %42’ye çıktı. Çalışan sayısı oranı %5 iken şimdi %15’lerde. O yüzden bu anlamda bir teşekkürü hak ediyor Metro İstanbul. Sadece kadın değil elbette. Engelli arkadaşlarımız için de aynı şey söz konusu. Eşit imkan verildiğinde herkesin başarabileceğini gösteren bir kurum Metro İstanbul. Metro İstanbul Akademi de çalışana verilen önemi gösteren bir adım. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“2019’dan bugüne yolcu sayımız yüzde 40’ın üstünde arttı”

Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy ise, İstanbul’un raylı sistemler ile 19. yüzyılın sonlarında tanıştığı bilgisini vererek, “Cumhuriyet’in ilk yılları ile birlikte İstanbul raylı sistemler kullanımında önemli bir yerdeydi. Fakat daha sonra uzun bir süre ihmal edildiğini düşünüyoruz. Eski İBB Başkanları Sayın Bedrettin Dalan ve Sayın Nurettin Sözen döneminde M1, M2 ve T1 hatlarımızın yapımına başlandı. Sonraki dönemde de metro hatları yapıldı ancak nüfusun büyümesine ve ihtiyaçlardaki artışa bakacak olursak yapılan hatların kilometresi çok komik kaldı. 2019 yılında görevi devraldığımızda hat uzunluğumuz 154,8 kilometreydi ve 1980’lerde başlayan M1, M2 ve T1 hatları hala toplam yolcunun üçte ikisine hizmet veriyordu. 2019’dan bugüne hat sayımız yüzde 38,5 arttı. İstasyon sayımız yüzde 37, yolcu sayımız ise yüzde 40’ın üstünde bir artış gösterdi” dedi. 

“Sektörde hangi şirkete giderseniz mutlaka Metro İstanbul mezunu birilerini görürsünüz”

Metro İstanbul’un işinin yeni metrolar yapmak değil, yapılan yatırımları en iyi şekilde yöneterek metro kullanıcılarına iyi bir yolculuk deneyimi sunmak ve sektöre liderlik etmek olduğunu hatırlatan Genel Müdür Soy, “Bunu layıkıyla yapabilmek için 2 unsur ön plana çıkıyor: Teknoloji ve insan” diyerek şu bilgileri verdi:

“2021 yılında kurduğumuz Tescilli Ar-Ge Merkezimizde bugün onlarca patent almanın gururunu yaşıyor, kendi aracımızı, kendi sinyal sistemimizi üreterek Milli ekonomiye ve ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlıyoruz. Araç parkımızda bir yandan 1934 Model Gottha ve 1974 Model Köln tramvayı gibi antika değeri olan araçları işletirken, diğer yandan filomuza yeni katılan son model son teknoloji araçları kullanıyoruz ve gururla söylüyoruz ki, bu 19 farklı model aracın mekaniğinden elektroniğine tüm bakımlarını kendi imkanlarımızla yapabilecek bir yeterliliğe ulaştık. Teknik yeterliliklerimiz ve teknoloji üretebilme kabiliyetimiz ile övünüyorsak bunun arkasında tabii ki insanlar var, Metro İstanbul emekçileri var. Bize düşen de hem mevcut çalışanlarımızı hem de aramıza yeni katılan arkadaşlarımızı bilgi ve becerilerle donatmak. Bu bizim en önemli görevlerimizden bir tanesi. Metro İstanbul zaten geleneksel olarak bu özelliğini taşıyor. Bugün sektörde hangi şirkete giderseniz mutlaka Metro İstanbul mezunu birilerini görürsünüz. Ancak günümüzde teknolojinin gelişim hızına ve tabi Ekrem Başkanımızın metro yapma hızına yetişebilmek için alaylı usulde yetişecek kadrolara bel bağlamak mümkün değil. Metro İstanbul Akademi de bu ihtiyaçtan doğdu. 2022 yılında temelleri atıldı ve bugün burada birlikte açılışını gerçekleştirmek bizlere nasip oldu.”

“Attığımız adımların sektörümüzde ses getirdiğini biliyoruz”

Metro İstanbul Akademi’de yurt içi ve yurt dışına çeşitli eğitimler vermeye başladıklarını ifade eden Dr. Özgür Soy, “Kısa süre içinde çalışanlarımıza mesleki, teknik ve kişisel gelişim eğitimleri vermeye başladık. Yurt içi ve yurt dışındaki sektör profesyonellerine işletmecilik, proje ve bakım onarım alanlarında eğitimler verdik. İl Sağlık Müdürlüğü’nün onayı ile Metro İstanbul bünyesinde açılan İlk Yardım Eğitim Merkezi’nde çalışanlarımıza ve İBB’nin farklı kurumlarına ilk yardım eğitimleri verdik. Bu eğitimlerimizi öncelikle ulaşım grubu ile başlayıp ardından ihtiyaç duyan tüm İBB iştiraklerine vermeyi planlıyoruz. Çağın gereklerine uygun olarak dijital eğitimler tasarlıyor, uzaktan eğitim stüdyomuzda yurt içi ve yurt dışına yönelik sektörel eğitimler hazırlıyoruz. Lise ve üniversiteler ile iş birlikleri yaparak raylı sistemler alanına ilgi duyan gençlerimize sektörel eğitimler veriyoruz. Uluslararası Toplu Taşıma Birliği UITP ile imzalanan anlaşma ile UITP’nin Dünya üzerindeki 8. Resmi Akademisi olarak tescillendik ve akademimize uluslararası bir kimlik kazandırdık. Böylece hem uluslararası uzmanların verdiği eğitimleri düzenleyerek Türkiye’de sektörümüze katkı sağlıyor, hem de yabancı ülkelerden gelen çalışanlara burada eğitimler veriyoruz. Attığımız adımların sektörümüzde ses getirdiğini biliyoruz. Bu anlayışla, tüm dünyada erkek egemen bir sektör olan raylı sistemlerde 2019 yılında toplumsal cinsiyet eşitliği alanında bir değişim ve dönüşüm hareketi başlattık. Metro İstanbul Akademi’de de özellikle kadınlara ve gençlere teknik eğitimler vererek hem şirketimizdeki hem de sektör genelindeki kadın çalışan sayısını artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Faik Köklü’nün ailesi de törene katıldı

İşletmesini yaptıkları hatlardaki günlük yolcu trafiğinin yüzde 6’sının Yenikapı istasyonunda gerçekleştiği bilgisini veren Genel Müdür Soy, “İstanbul ulaşımının çok önemli bir noktası olan Yenikapı’da, aynı zamanda bizim tüm metrolarımızın izlendiği Güvenlik İzleme Merkezimiz de bulunuyor. Bugün buraya güzel bir ekleme yapıyoruz. Metro İstanbul Akademi’nin temellerinde İBB’deki değerli yöneticilerimiz Sayın Yiğit Oğuz Duman, Zeynep Neyza Akçabay, Ertan Yıldız, Raylı Sistem Dairesi Başkanımız Ceyhun Avşar olmak üzere pek çok kişinin katkısı var. Ancak temele ilk harç atanlardan biri eski İnsan Kaynakları ve Organizasyonel Gelişim Müdürümüz Sayın Faik Köklü idi. Kendisini maalesef 2020 yılında Covid 19 nedeniyle kaybettik. O süreçte Faik Beyin ismini yaşatacağımıza dair ailesine söz verdik. Bugün bu sözümüzü yerine getirmiş olmanın buruk sevincini yaşıyoruz” dedi. 

Genel Müdür Soy’un daveti ile sahneye çıkan Faik Köklü’nün eşi Elif Köklü, “Ben de hem Faik adına hem de kendi adıma çok teşekkür ediyorum. Gerçekten hep yanımızda oldunuz. İsmini yaşatacağınız için de çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir