İnternet bankacılığı kullananlar aman dikkat! Uzman isim 23 kritik maddeyi sıraladı
4 mins read

İnternet bankacılığı kullananlar aman dikkat! Uzman isim 23 kritik maddeyi sıraladı

İnternet bankacılığında son dönemlerde, özellikle bazı bankalar üzerinden gerçekleşen internet bankacılığı dolandırıcılığının arttığı gözlemleniyor. Bu durum, mağdur olan tüketicilerin ilgili kurumlara başvuru sayısında artışa neden oldu.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, tüketicilere dikkat etmeleri gereken hususları aktardı.

“YASAL OLARAK ZARAR FAİZİYLE TÜKETİCİYE YÜKLENİYOR”

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dolandırıcılık, tescilsiz inovasyonu en fazla olan ve gereksinimlerimiz ile zaaflarımızı kullananların iştigal alanıdır” dedi. Dolandırılmamak için finansal tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:

5464 sayılı yasanın 16. maddesi ve bankacılık, kredi kartı sözleşmelerinde; banka kartları ve şifrelerinin özenle korunması, bilgilerinin saklanması hususunda kart sahiplerine görev ve sorumluluk yüklenmiştir.

Aksine davranış, yargımız tarafından ağır kusur olarak kabul edilmekte, maalesef tüm zarar, faizi ile birlikte finansal tüketiciye yüklenmektedir.

İNTERNET BANKACILIĞI DOLANDIRICILIK RİSKİNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Ölmez, bankacılık alanında yapılan işlemlerde ağır kusurlu sayılmamak için dikkat edilmesi gereken 23 öneriyi sundu:

1. İnternet veya mobil bankacılık kullanıyorsanız, cep telefonunuzda ve bilgisayarınızda etkin bir virüs programı mutlaka bulunmalı.

2. Tüm bankalar, dolandırıcılık olaylarına karşı müşterilerini e-posta, kısa mesaj ve bankamatiklerdeki açıklamalar ile bilgilendiriyor. Bu bilgilere göre eksik uygulamalarınızı tamamlamalısınız.

3. Kartlarınızı ve şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklamalısınız. Kartlarla birlikte şifreyi aynı yerde saklamamalısınız.

4. Kolay tahmin edilebilecek şifreler belirlememelisiniz. Kendinizin bile düşünemeyeceği bir şifre oluşturmalısınız.

5. İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerde kart şifresi istenmez, istenirse vermemelisiniz.

6. İnternet bankacılığı hesabı şifrenizi bankanız da istemez, kimseye vermeyiniz.

7. E-posta veya sosyal medya hesaplarınıza doğrudan mesaj olarak gelen linkleri ve “zip” eklerini açmayınız. Bu şekilde gelen postalardaki linkleri de tıklamayınız.

8. Trojan adı verilen virüsler ile cep telefonunuz veya bilgisayarınız hacklenip, tüm bankacılık bilgilerinizi dolandırıcılara aktarabilir.

9. Dolandırıcılık işlemleri genellikle gece saatlerinde yapılır. Bu nedenle yatarken cep telefonlarınızı veya internet bağlantılarını kapatmalısınız.

10. İnternet alışverişlerinizde mümkünse kapıda ödeme yöntemini tercih ediniz.

11. İnternet alışverişlerinizde sanal kart kullanarak alışveriş sonrasında limitini sıfırlamalısınız. Diğer kartlarınızı internet alışverişine kapatınız.

12. Mail order uygulamalarından kaçınmalısınız, bu sistemde kart bilgileriniz ve ödeme taahhüdünüz bir belgeye yazılmakta ve bu bilgiler dolandırıcılar tarafından kötüye kullanılabilir.

13. Bankanızdan yapılan işlemleri e-posta ve kısa mesaj ile bildirmesini talep ediniz.

14. İnternet bankacılığı yaparken bankanın web adresini kendiniz yazınız, sosyal medyada görülen yanıltıcı linkleri tıklamayınız.

15. İnternet bankacılığı yaptığınız cihazları onarıma vermeden önce hesaplarınızı kapatmalı ve yeni cihazda şifrenizi değiştiriniz.

16. Şifrelerinizi bankanın belirttiği sürelerden daha kısa zamanda değiştiriniz.

17. Tanımadığınız kişilere banka hesap numarası, IBAN numarası veya müşteri numaranızı vermeyiniz.

18. Hesaplarınızı ve kredi kartınızı internet bankacılığı üzerinden günlük kontrol ediniz.

19. Gereksinim olmadığında hesaplarınızı internet işlemlerine kapatmalı, gerektiğinde açıp hemen tekrar kapatmalısınız.

20. İnternet alışverişlerinizi sanal kart ile yapınız.

21. Ay sonunda ekstreniz ile harcamalarınızı karşılaştırınız.

22. İnternet bankacılığınızı, çok kişinin kullandığı veya başkasının bilgisayarı üzerinden yapmayınız, yapmak zorunda kalırsanız sayfa geçmişini siliniz.

23. Bankamatiklerde işlem yaparken, şüpheli cihazlara dikkat ediniz, şifrenizi girerken gizlemeye özen gösteriniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir